Janneke stelt zich voor

Ik ben Janneke en ik werk sinds 2016 in de praktijk. Van oorsprong ben ik kinderpsycholoog. Omdat ik graag meer wilde leren over rouw en verlies heb ik de post-HBO opleiding Rouw & Verlieskunde gevolgd en zo ben ik ook bij Emoties-enzo terecht gekomen. In onze praktijk begeleid ik zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Vaak speelt verlies hierbij een centraal thema: denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlies van een geliefd iemand, maar ook het verlies van gezondheid, een relatie of grip op de opvoedsituatie.

Wat ik mooi en leuk vind aan mijn werk is dat iedere cliënt zijn eigen verhaal en geschiedenis heeft. We werken dan ook niet met een standaard aanpak, maar kijken per persoon welke begeleiding of therapie we het beste in kunnen zetten. Zelf heb ik Doodgewoon schrijven ontwikkeld, een schrijftherapie met veel creatieve elementen speciaal bedoeld voor kinderen en jongeren die een dierbaar iemand zijn verloren. Verder werk ik vaak vanuit de RET of andere vormen van cognitieve gedragstherapie. Trauma behandel ik met EMDR

Als SCHIP-therapeut begeleid ik bij Emoties-enzo ex-partners en stellen waarvan hun relatie in “zwaar weer” verkeert. Bij de SCHIP-aanpak ligt de nadruk op het verlies dat komt kijken bij een (mogelijke) scheiding. Samen wordt gekeken hoe de relatie is gaan schuiven, welke interacties daar een rol bij hebben gespeeld en hoe je samen verder kan.

Samen met collega Linda ben ik bij Emoties-enzo actief op het gebied van Lotgenotencontact. Dit doe ik ook als verliescoach bij de stichting Jonge Helden. Hier werk ik met het Nieuwe Heldenprogramma, speciaal bedoeld voor kinderen van 8 -13 jaar met een oorlogs- en/of vluchtverleden.

Verder ben ik actief bij Achter de Regenboog, een stichting die lotgenoten activiteiten organiseert voor kinderen die een dierbaar iemand zijn verloren.

 

Janneke van Amsterdam ontwikkelingspsycholoog en rouw-en verlies therapeut bij Emoties-Enzo