Hulp voor jezelf

Zit je niet lekker in je vel? Loop je (telkens) tegen dezelfde dingen aan waar je niet goed mee om kunt gaan? Wil je iets veranderen en lukt je dat niet zelf?

Neem eens contact met ons op om te onderzoeken of wij je daarbij verder zouden kunnen helpen! Met ons breed arsenaal aan behandelmethoden kunnen wij vele psychosociale zaken ‘aanpakken’.

Tijdens een eerste telefonisch gesprek bespreken we altijd wat onze mogelijkheden voor je zijn. Daar zijn we ook eerlijk in. Als we denken dat wij niet het juiste adres voor jou zijn, dan kijken we of we iemand anders voor je weten. Jouw welzijn staat bij ons voorop.

Hulp voor je kind

Iedereen is uniek. Ieder kind is anders, iedere opvoedingssituatie is anders. Het kan soms zo verbazend zijn dat je twee kinderen kunt hebben die je, denk je, precies hetzelfde opvoedt, terwijl de één (gedrags)problemen laat zien en de ander niet.

Maar wat zijn gedragsproblemen eigenlijk? Wat voor de ene ouder een gedragsprobleem is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. En wat zijn oorzaken van gedragsproblemen? Een gedragsprobleem klinkt meteen zo zwaar. We bedoelen met een gedrags’probleem’ ook als je kind plotseling moet huilen en je niet weet waarom. Als je kind soms opeens niet lekker in zijn vel zit. Als het niet lukt met vriendjes, of als je kind laat blijken dat het bang is.

Oorzaak gedragsproblemen

Soms ligt er een psychiatrische stoornis onder bepaald gedrag (iets wat in de hersenen niet ‘goed’ gaat) en soms heeft het gedrag psychosociale oorzaken. Over het algemeen zijn ouders heel goed in staat om hun kind te helpen met moeilijke dingen in hun leven. Als ouder voel je intuïtief vaak goed aan hoe het gaat en voel je dat er iets speelt bij je kind. Het kan soms moeilijk zijn om erachter te komen wat er precies is en waardoor het kind problemen ervaart.

Dit kan een reden zijn om de problemen voor te leggen aan een therapeut. Na een intakegesprek plannen we een drietal afspraken met het kind waarin we in kaart brengen waar wij denken dat de ‘schoen wringt’. Dit bespreken we in een oudergesprek. Tijdens dat oudergesprek bespreken we of er (meer) hulp nodig is en zo ja, hoe wij het behandelplan zien.

Welke gedragsproblemen behandelen wij

Wij richten ons in de praktijk op psychosociale oorzaken. Er kan van alles gebeuren in het leven van het kind waardoor de ontwikkeling of de opvoeding van het kind verstoord wordt. Echtscheiding, ziekte en dood zijn daarvan de meest duidelijke voorbeelden, maar er spelen ook heel veel andere zaken waar een kind last van kan hebben.

Bij gedragsproblemen kijken we niet alleen naar het kind maar ook naar de sociale omgeving van het kind. De opvoedingssituatie, schoolsituatie, vrienden etc. We proberen een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de omgeving waar het kind zich in beweegt om te kijken wat we kunnen doen om het kind te helpen. Soms is het voldoende om het kind te behandelen, soms is het nodig de omgeving erbij te betrekken. Soms blijkt het niet nodig om het kind te behandelen maar is opvoedingsondersteuning voldoende. Bij de gezinsbegeleiding of opvoedingsondersteuning maken we geregeld gebruik van het enneagram.

 

Neem contact op met Leoniek, Linda of Janneke