Kunst in Contact met Kinderen (KICK)

KICK is een sociale vaardigheidstraining voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Het ervaringsgerichte leren staat centraal. Er wordt er gebruik gemaakt van bewegingsoefeningen, beeldende middelen zoals diverse tekentechnieken en boetseren. Ook verhalen spelen een grote rol.

De training bestaat uit 12 lessen. De eerste bijeenkomsten zijn individueel gericht op veiligheid, vertrouwen en het versterken van een positief zelfbeeld. In het middengedeelte worden de eigen levenservaringen verbonden met kunstzinnige opdrachten. Hierbij komen bepaalde thema’s aan de orde zoals: pesten, afwijzing, eenzaamheid, boosheid, verdriet, maar ook vreugde, idealen, vriendschap en het overwinnen van weerstanden. De laatste bijeenkomsten staan in het teken van sociale afstemming, ontmoeting en samenwerking.

KICK wordt gegeven door Linda Lawa en een co-trainer.

Effectonderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden. De resultaten laten een positieve gedragsverandering zien.

Reacties van de kinderen en leerkracht

“Een keer moesten we staan als een boom en dan gingen de trainers ons proberen om te duwen. Ik viel de hele tijd omdat ik niet stevig stond. Tot ik anders ging staan en mijn knieën een beetje ging buigen. Toen stond ik stevig en lukte het me wel!”

“Het maken van een mens van klei vond ik erg leuk. Bij het dier vond ik het nog lastig maar dat lukte en dat gaf me vertrouwen. Toen we die keer daarop een mens gingen maken, vond ik het niet lastig maar leuk! “

“De opdracht met de edelsteen was leuk. Dat je voor iemand uit de klas een kwaliteit en een steen mocht uitzoeken en geven die bij hem of haar past”.

Leerkracht: “De naam KICK staat voor Kunst In Contact met Kinderen. Ik vind dat we hier enorm in geslaagd zijn. Het omgaan met elkaar is belangrijk geweest en daar zijn we in gegroeid. Ik ben verbaasd hoe mooi de kinderen hun kunstwerken hebben gemaakt. Daar mogen ze trots op zijn! En dat is ook de bedoeling van de KICK. Je kunt meer dan je eigenlijk denkt. En de trainers hebben ons geholpen zodat wij ons hierin kunnen ontwikkelen.

Kosten: op aanvraag

Meer info