In de praktijk werken we met kinderen en gezinnen die te maken hebben met rouw, echtscheiding of zieke in het gezin. Daarnaast behandelen we ook problemen waarvan de oorzaak niet direct duidelijk is. We gaan op zoek naar de dieper gelegen psychische oorzaken van deze problemen en werken actief aan een passende oplossing. Soms kan deze oplossing zitten in de manier van opvoeden, soms kan hij zitten in de zelfsturing van het kind. Mochten er naar onze mening neurologische oorzaken zijn, dan verwijzen wij altijd door.
Niet iedereen kan even makkelijk over gevoelens praten. Voor kinderen is het überhaupt moeilijk hun gevoelens in woorden uit te drukken. Daarom gaan we samen op zoek naar een werkwijze die werkt. Voorafgaand aan de therapie vindt er een intakegesprek plaats. Dit intakegesprek is bedoeld om kennis te maken, de problematiek en het behandelplan te bespreken. We bieden zowel individuele therapie, als lotgenotengroepen. Tijdens de sessies maken we gebruik van allerlei verschillende methodieken, afhankelijk van wat past:
LotgenotengroepenDe kinderen komen zes keer wekelijks bij elkaar. De groepen delen we in naar leeftijd. Tijdens de bijeenkomsten gaan ze actief met elkaar aan de slag over wat er is gebeurd en welke gevoelens en gedachten zij hierbij ervaren. Ze delen ervaringen en tips met elkaar en uiten hun gevoelens ook creatief. De bijeenkomsten worden afgesloten met een evaluatief oudergesprek. Vaak is een lotgenotengroep voor kinderen in rouw genoeg om te leren omgaan met het verlies.
Tijdens de sessies wordt men naar deze bewustzijnstoestand begeleid. De aandacht van de cliënt richt zich steeds verder naar binnen, waardoor deze in toenemende mate in contact komt met zijn/haar innerlijke wereld en de mogelijkheden die daarin opgeslagen liggen. Kinderen blijken bijzonder gevoelig voor hypnotherapie en de resultaten zijn vaak bijzonder. Hypnotherapie kan bij alle psychische problemen worden gebruikt, waaronder: schuldgevoelens, angst- en stressklachten, rook- en eetverslavingen, depressieve klachten en posstraumatische stresstoornissen. Daarnaast biedt het ook een oplossing bij lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben zoals: buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen en allergieën.
Voor meer informatie: www.hypnotherapie.nl.
We werken veel met tekenen, verven, toneelspel, kleien, knutselen, muziek, verhalen schrijven en verhalen vertellen. Iedere vorm van creatief-zijn kan worden gebruikt op het moment dat het helend lijkt te zijn voor het kind of de jongere. Nare gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, het overlijden van een geliefd persoon, mishandeling of echtscheiding kunnen moeilijk zijn om over te praten. We maken dan ook veel gebruik van creatieve en spel werkvormen.
Het enneagram wordt voornamelijk tijdens gezinssessies en interpersoonlijke problemen gebruikt. Ook met kinderen maken we in de praktijk gebruik van het enneagram. Aan de hand van een vragenlijst bespreken we de enneagramtypes. Kinderen tot ongeveer 10 jaar werken met het enneagram op basis van de figuren uit Winnie de Poeh. Door het spelen van een spel komen zij achter hun eigen patronen. Door weer met deze patronen te ‘spelen’ kunnen kinderen meer grip krijgen op hun eigen leven en kunnen ook zij meer begrip krijgen voor zichzelf en voor de dierbaren om hun heen. Door niet alleen inzicht te krijgen in de eigen patronen, maar ook in die van (dierbare) naasten, zullen we met meer begrip en mededogen naar onszelf en naar elkaar kunnen kijken. Dit biedt concrete handvatten in de sessies.
We beschikken allemaal over het vermogen om deze gebeurtenissen alsnog te verwerken. Dit gebeurt bij
EMDR door het denken aan de gebeurtenis en tegelijkertijd tikjes op de oren te horen, of tikjes op de handpalmen te voelen of met de ogen te bewegen. Het is een laagdrempelige methodiek, die wetenschappelijk bewezen is en snel resultaat boekt! EMDR wordt in de praktijk ingezet bij posttraumatische stress of traumatische gebeurtenissen bij kinderen vanaf 6 jaar.
Voor meer informatie bekijk dit youtube filmpje en ga naar Vereniging EMDR Nederland.
We werken dan met een tekening. Eerst ga je het belangrijkste beeld uit de droom tekenen. Vervolgens gaan we stap voor stap onderzoeken wat de beelden, die naar voren komen, voor je betekenen. De dromenuitleg kan een losse sessie zijn, maar kan ook deel uitmaken van een behandelplan. Het biedt direct inzicht in wat er onbewust leeft en is zo van grote therapeutische waarde. Helemaal voor kinderen die zo moeilijk onder woorden kunnen brengen wat ze voelen!
o vergroten van zelfvertrouwen
o bewustworden en stimuleren van de eigen kracht
o een positief zelfbeeld
o ontdekken van eigen invloed op geluksgevoel
o verantwoordelijkheid nemen
o ontdekken van de eigen talenten
o verbeteren van de sociale omgang
Pas als het goed gaat met het kind zelf, kan het goed zijn voor een ander en de wereld om zich heen.