Linda stelt zich voor

 

Linda Lawa

Ik ben Linda en ik werk als kunstzinnig therapeut beeldend en als creatief gezinstherapeut. Ruim 10 jaar werk ik met kinderen, jongeren en volwassenen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met een ernstige ziekte of met een (naderend) verlies. Als beeldend begeleider in de laatste levensfase kan ik ondersteuning bieden tijdens de (palliatieve) behandeling en in de periode tot het naderend sterven. De beeldende begeleiding biedt een creatieve manier om met emoties om te gaan en geeft steun bij het afscheid nemen van geliefden en het leven.Naast mijn opleiding tot kunstzinnig therapeut heb ik allerlei cursussen gevolgd op het gebied van rouw- en verlies en het werken met gezinnen en groepen. Als KICK-trainer verzorg ik ook Kunstzinnige Sociale Vaardigheidstraining op scholen.

In de therapie maak ik gebruik van creatieve werkvormen. Het tekenen, schilderen, boetseren en schrijven brengt je in contact met jezelf en biedt je de mogelijkheid om uiting te geven aan dat wat er in je leeft. Ook als daar geen woorden voor zijn. Het gaat daarbij niet om het resultaat maar op het verkrijgen van inzicht. Creatieve opdrachten worden gericht ingezet bij het werken aan het therapiedoel en het op gang brengen verwerkings-, verander- of acceptatieprocessen. In de therapie maak ik ook gebruik van inzichten uit de cognitieve gedragstherapie en ontspanningstechnieken vanuit de mindfulnes. De therapie is geschikt voor volwassen en kinderen vanaf 6 jaar en ervaring met beeldend werken is niet nodig.

Samen met mijn collega Janneke verzorg ik het lotgenotencontact. Eerder heb ik lotgenotengroepen voor kinderen en jongeren die thuis te maken hebben (gehad) met kanker opgezet en begeleid. 

Ik werk graag samen met scholen. Zo verzorg ik lessen over verdriet en troost. Deze kunnen worden ingezet als een leerling thuis te maken heeft met ernstige ziekte of een overlijden. Voor leerkrachten en intern begeleiders schreef ik ’s Nachts hoor ik de troostvogel zingen, handboek voor leerkrachten die kinderen van een ouder met kanker willen steunen.

Voor organisaties en scholen verzorg ik lezingen en gastlessen over kanker in het gezin en rouw bij kinderen. Dit doe ik onder andere voor het LUMC en de Hogeschool Utrecht.

Verder ben ik bestuurslid bij stichting Verdriet door je hoofd/ Kankerspoken. Deze stichting heeft als doel kinderen (3-18 jaar) die geconfronteerd worden met kanker van hun ouder of een andere naaste te informeren en ondersteunen. Ook ouders, leerkrachten en hulpverleners kunnen hier terecht voor informatie.

Linda Lawa kunstzinnig therapeute bij Emoties-Enzo